Mısırda yüksek verim almak için ne yapmalı?
TOPRAK İHTİYAÇLARI Ancak mısır bitkisi, organik madde ve bitki besinleri açısından zengin, iyi drenaj ve havalandırmaya sahip derin, sıcak, tınlı topraklarda en iyi gelişimi ve en yüksek verimi gösterir. Son derece asidik ve son derece alkali topraklar mısır yetiştirmek için uygun değildir.
Mısır en çok hangi gübreyi sever?
Mısır bitkisinin azot ihtiyacının yüksek olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33’lük N-amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısırın hızlı büyümesi için ne yapmalı?
Güneşli ve sıcak günlerde hızlı büyür. 18 derecede hızlı ve düzenli çimlenir. Mısır için uygun büyüme sıcaklığı 20-30 derecedir. Sıcaklık 10 derecenin altına düşmemelidir.
Mısır neyi sever?
Hafif kumlu topraklar ve çok killi topraklara ek olarak, diğer topraklar da mısır yetiştirmek için uygundur. Mısır bitkileri iyi havalandırılmış killi topraklarda iyi büyür. Bitki toprak asitliğine karşı hassastır ve pH’ı 6-7 olan topraklarda iyi büyür.
Mısır nasıl hızlı büyür?
Mısırın hızlı ve sağlıklı gelişimi için uygun toprak ve tavlama koşulları gereklidir. Düşük toprak sıcaklıkları ve aşırı nem kök gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Ayrıca toprak sıcaklığı çimlenme oranını düzenleyen bir faktördür.
Mısır üst gübresi ne atılır?
Dikimden sonraki v4-v6 dönemleri ilk sulama ve gübreleme ihtiyacının hızlandığı dönemlerdir. Bu dönemde yapılan gübrelemeye ÜSTTEN GÜBRELEME denir. Mısır bitkisine 4 ila 6 yapraklı dönemde 10 kg üre ve 15 kg amonyum nitrat verilmelidir.
Üre gübresi mısıra ne zaman atılır?
Ekimden sonra yaklaşık 40-50. Günler arası mısır gübrelemesine üst pansuman denir. Üst pansuman için üre veya amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Süt mısır kaç günde bir sulanır?
Mısır yetiştiriciliği sırasında en az dört kez sulama yapılır. İlk sulama, ilk ara ekimden sonra, ürün boyu 10-15 cm’ye ulaştığında yapılır. İkinci sulama boğaz dolduktan sonra yapılır, üçüncü sulama üst püskülün çıkmasından 4-5 gün önce yapılır ve dördüncü sulama süt oluşumu döneminde yapılır.
Azot, fosfor ve potasyum hangi gübrede bulunur?
Bileşik gübreler genellikle sırasıyla 1-1-0, 2-1-0, 1-2-0, 1-3-0, 2-2-1 ve 1-1-1 azot, fosfor ve potasyum bileşimleriyle yapılır. Ek olarak, daha karmaşık süper bileşik gübreler yapmak için NPK dışındaki mineraller eklenir. Bu gübreler çinko, demir ve sülfat gibi ek besinler içerir.
Şeker gübresi mısır’a ne zaman atılır?
Şeker gübresi ne zaman uygulanır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında çıkarılır. Şeker gübresi tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra ve meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.
En kaliteli potasyum hangisi?
POTASYUM SÜLFAT: Potasyum ve kükürt içeriği en yüksek gübredir. Özellikle gelişimi henüz tamamlanmamış bitkilerde hızlı olgunlaşmayı sağlamak için ideal bir besindir.
Mısır en çok ne zaman su ister?
Mısır bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu en kritik dönem, tepe ve koçanların oluştuğu dönemdir. Bu dönemde olası su stresi, verimlilikte önemli bir düşüşe yol açar. Fizyolojik olgunluktan önce, tane ağırlığının %75’ine ulaşmışken, tanedeki süt çizgisi ½ veya hemen altındadır.
Mısır’da en iyi verim nasıl alınır?
Toprak yapısının yanı sıra, toprak pH’ı da yüksek mısır verimi için önemlidir. Mısır asidik ve hafif alkali (5.5-8.0) toprak reaksiyonlarında yetiştirilmesine rağmen, en yüksek ve en kaliteli ürün 6.5-7’dir.
Mısır fazla sulanırsa ne olur?
Aşırı sulama da önemli sorunlara yol açabilir. Özellikle çiçeklenme döneminde aşırı su, bitkinin verimliliğini önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle mısır yetiştirirken sulama programı dikkatlice planlanmalı ve bitkinin su ihtiyacı her aşamada en iyi şekilde karşılanmalıdır.
Mısır’a kükürt ne zaman atılır?
Buna göre kükürt uygulama yöntemleri; “Standart” (kükürt kullanılmadan standart gübreleme N, P, K), “App.1” (ekimde 1. doz uygulaması), “App.2” (ekimde 2. doz uygulaması), “App.3” (ekimden yaklaşık 2 gün sonra). “App.
Mısır en çok ne zaman su ister?
Mısır bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu en kritik dönem, uç ve koçan püsküllerinin oluştuğu dönemdir. Bu dönemde olası su stresi, üretkenlikte önemli bir düşüşe yol açar. Tahıldaki süt çizgisi fizyolojik olgunluktan önce ½ veya hemen altındayken, tahıl ağırlığının %75’ine ulaşmıştır.
Mısırda şeker gübresi ne işe yarar?
Şeker gübrelerinin bilinen en önemli faydası bitki büyümesi için bir ortam sağlamalarıdır. Şeker gübreleri bitki büyümesini teşvik eden karbonhidratlar ve şekerler içerir. Bu, bitkilerin fotosentez yapma yeteneğini artırır, büyümelerini hızlandırır ve üretkenliklerini artırır.
1 dönüm tarladan kaç ton mısır silajı çıkar?
Dekardan 6-7 ton ürün alınan silajlık mısır tarlaları çiftçilerin yeni umudu oldu.
1 ton silaj kaç para 2024?
Kayseri Şeker Fabrikası’nın iştiraki olan Pandoğa, 2024 mısır silajı alım fiyatını 1.650 TL/ton olarak açıklayarak çiftçilerden büyük tepki topladı. Geçtiğimiz yıl 2.330 TL/ton olan fiyatta bu yıl yaşanan yüzde 29,2’lik düşüş, çiftçilere ağır darbe olarak değerlendiriliyor.